Johnny

Gitarist en songwriter Johnny maakt nummers in de Amerikaanse traditie. Akoestisch gitaarspel en een handvol cowboy-akkoorden vormen de basis voor een een wereld waarin folk, rockabilly en exotica samenkomen. Aangevuld met drums, bas en hier en daar een synthesizer of pedal steel, zet Johnny een lo-fi indie-folk sound neer.

 

Johnny is de artiestennaam van Joost Abbel (Amsterdam, 1985). Hoewel hij al jaren gitaar en banjo speelt bij bands als Zorita, Dieter van der Westen en Juan Juan, bleven zijn eigen songs al die tijd ongebruikt op de plank liggen. Het afgelopen jaar kwam daar verandering in. Teksten werden fijngeslepen en ruizige telefoonopnames omgevormd tot volwaardige nummers. Na een succesvolle crowdfunding kon hij zijn droom waarmaken: een eigen album uitbrengen op vinyl.

 

Samen met producer en gitarist Merlijn Verboom dook Johnny de studio in om zijn nummers op te nemen. Met Gijs Anders (Wouter Hamel, Janne Schra) op drums en Robert Koomen (Zorita, Jacco Gardner) op bas zet de groep een warm bandgeluid neer. De opnames klinken intiem en rauw, geïnspireerd door Neil Young’s Harvest, aangevuld met elektronische sounds. Alles werd opgenomen met microfoons uit de fifties, zelfgebouwde buizenapparatuur en old school tapemachines. De mastering was in handen van Grammy-genomineerde Attie Bauw (The Scorpions, Judas Priest).

 

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het debuutalbum Collecting Dinosaurs, dat naar verwachting eind dit jaar uitkomt op streamingdiensten en in een gelimiteerde oplage op vinyl.

 

Contact: johnny[at]johnnymusic.nl